Hier laten we zien wat voor soorten kaas er allemaal bestaan. We kunnen natuurlijk niet alle soorten laten zien die er bestaan, want dan wordt het iets te lang voor op deze website. Aan de ene kant staat wat voor soort kaas het is en wat informatie over de kaas en daarnaast zien je nog een plaatje van de kaas. (dit zijn trouwens niet gewone kazen dit zijn wel allemaal verschillende.
Kaas 1: Goudse kaas
De belangrijkste en bekendste Nederlandse kaassoort heeft een platronde vorm en bolle zijkanten. Goudse kaas weegt circa 12 kilo en moet volgens de wet 48 procent vet in de droge stof bevatten. Het is een halfharde kaas, stevig van vorm en mild van smaak. Met de leeftijd neemt de stevigheid toe en wordt de smaak droger en pittiger.

Kaas 2: Leidse kaas
Leidse kaas, de originele komijnenkaas, heeft een vetgehalte van 40 procent. De kaas is platrond met een scherpe hoek aan de zijkant de smaak is droog en pittig, iets zurig. Naarmate de kaas ouder wordt, overheerst de komijnsmaak.

Kaas 3: Maasdammer kaas
Deze kaas kenmerkt zich door grote gaten en een zoete, nootachtige smaak. De kaas heeft een platronde vorm met een opgebolde bovenkant. De gaten, typische smaak en de vorm worden veroorzaakt door gasvorming van propionzuurbacteriën tijdens de rijping.

Kaas 4: Friese Nagelkaas
Friese Nagelkaas wordt gemaakt van magere melk, met toevoeging van komijn en kruidnagel. Deze stevige kaas is platrond met scherpe hoeken aan de zijkant (Kanterkaas); in de lange rijptijd wordt de kaas hard, droog en zurig. In Friesland werd vroeger groen sap, van bijvoorbeeld peterselie, gebruikt als smaakmaker in de kaas. Daar verwijst de Friese aanduiding griene tsiss (groene kaas) naar.

Kaas 5: Kruidenkazen
Traditionele kazen met kruiden zijn bijvoorbeeld Leidse kaas (met komijn) en Friese nagelkaas (met komijn en kruidnagel). In de twintigste eeuw kwamen Goudse en Edammer met komijn op de markt. Tegenwoordig zijn er kazen waaraan tuinkruiden als peterselie en bieslook worden toegevoegd. Er zijn ook kruidenkazen met brandnetel, mosterd, ui of peper.

Kaas 6: Geiten- en schapenkaas
De kaas die wordt gemaakt van geiten- of schapenmelk is iets witter van kleur en heeft een pittige bijsmaak. De meeste Nederlandse geiten- en schapenkaas is van het Goudse type: een platronde, halfharde kaas met een vetgehalte van 48 procent in de droge stof. Ook is er verse geitenkaas te koop: zachte kaas die kort heeft gerijpt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb